Grzyby uważane są za królową warzyw. Są niezwykle bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, aminokwasy i białko. Doskonały składnik diety, grzyby są ostatecznym pokarmem dla zdrowego życia.
Istnieją dwa rodzaje grzybów, które są wspólne i rzadkie. Wspólne są pieczarki i rzadkie są pieczarki portobello. Wspólne są dostępne wszędzie, podczas gdy rzadkie można znaleźć tylko w lasach.
Oto lista 3 sposobów na zrobienie smażonych grzybów ze śmietaną.
1. Krem z pieczarek
Składniki:
– 500 gm pieczarek
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– Sól do smaku
– 1 łyżeczka pieprzu w proszku
– 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
– Kilka kropel soku z cytryny
– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
– Olej do smażenia
Sposób:
– Umyj i oczyść grzyby.
– Pokrój je na średniej wielkości kawałki.
– Rozgrzej patelnię z olejem.
– Włóż grzyby i smaż je na złoty kolor.
– Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
– Kiedy mleko będzie gorące, dodaj jajka, pieprz, sól i czerwone chili w proszku.
– Gdy zacznie wrzeć, wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny.
– Wymieszaj mąkę kukurydzianą i dodaj ją do gotującej się mieszanki.
– Kontynuuj mieszanie i pozwól gotować przez 10 minut.
– Wyłącz ogień i pozwól mu ostygnąć.
– Na koniec, podawaj w misce.
– Ciesz się swoim posiłkiem.
– Możesz również wypróbować ten przepis na zupę grzybową.
– Możesz również wypróbować ten przepis na krem z grzybów.
2. Smażona pieczarka z kremem
Składniki:
– 500 gm pieczarek
– 1 filiżanka śmietany
– Sól do smaku
– 1 łyżeczka pieprzu w proszku
– 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
– Kilka kropli soku z cytryny
– 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
– Olej do smażenia
– Woda
– Kilka gałązek świeżej pietruszki
– 1/2 szklanki śmietany
Sposób:
– Umyj i oczyść grzyby.
– Pokrój je na średniej wielkości kawałki.
– Rozgrzej patelnię z olejem.
– Włóż grzyby i smaż je na złoty kolor.
– Dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
– Kiedy woda się zagotuje, dodaj śmietanę, pietruszkę, pieprz i sól.
– Pozwól gotować się przez 5 minut.
– Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny.
– Wymieszaj mąkę kukurydzianą i dodaj ją do gotującej się mieszaniny.
– Kontynuuj mieszanie dobrze i niech to gotować przez 15 minut.
– Wyłącz ogień i pozwól mu ostygnąć.
– Na koniec, podawaj w misce.
– Ciesz się swoim posiłkiem.
3. Smażone grzyby i śmietana
Składniki:
– 500 gm pieczarek
– 1 szklanka śmietany
– Sól do smaku
– 1 łyżeczka pieprzu w proszku
– 1/2 łyżeczki czerwonego