Przepisy na domowe konfitury – smak świeżych owoców przez cały rok
W dzisiejszych czasach zawsze możemy kupić owoce i warzywa w sklepach, jednak nic nie pobije smaku domowych konfitur. Samodzielne przygotowywanie konfitur w domu to nie tylko doskonała forma spędzania czasu, ale także sposobność do cieszenia się świeżymi smakami owoców przez cały rok. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na pyszne domowe konfitury.
- Konfitura truskawkowa
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 500 g cukru
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
-
Truskawki dokładnie umyj i odszypułkuj.
-
Owoce zasyp cukrem i pozostaw na około godzinę, aby puściły sok.
-
Następnie umieść garnek z truskawkami na ogniu i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, regularnie mieszając.
-
Gdy konfitura zgęstnieje, dodaj sok z cytryny i jeszcze przez chwilę gotuj.
-
Konfiturę należy umieścić w suchych, sterylizowanych słoikach i szczelnie je zakręcić.
-
Konfitura malinowa
Składniki:
- 1 kg malin
- 400 g cukru
- sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
-
Maliny opłucz i osusz.
-
Owoce przeciśnij przez sito, aby usunąć pestki.
-
Do przecieru malinowego dodaj cukier i sok z pomarańczy.
-
Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
-
Gotową konfiturę przelej do słoików i dokładnie zakręć.
-
Konfitura agrestowa z wanilią
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 500 g cukru
- wanilia (laska lub ekstrakt)
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
-
Agrest obierz z ogonków i umyj.
-
Owoce umieść w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.
-
Całość gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż agrest zmięknie.
-
Dodaj wanilię i gotuj przez kolejne 10 minut.
-
Gorącą konfiturę przełóż do słoików i dokładnie zamknij.
-
Konfitura jabłkowo-cynamonowa
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 400 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
-
Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
-
Zetrzyj jabłka odciskając sok przez gazę do osobnego naczynia.
-
Do otrzymanego przecieru jabłkowego dodaj cukier, sok z pomarańczy i cynamon.
-
Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, często mieszając.
-
Wygotowaną konfiturę przełóż do słoików i zakręć.
-
Konfitura śliwkowa z imbirem
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 500 g cukru
- 1 łyżka startego imbiru
- sok z jednej limonki
Przygotowanie:
-
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Do garnka dodaj śliwki, cukier, imbir i sok z limonki.
-
Całość gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, regularnie mieszając.
-
Gdy konfitura zgęstnieje, przełóż ją do słoików i zakręć.
-
Konfitura gruszkowo-karmelowa
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 500 g cukru
- 100 g karmelu
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
-
Gruszki obierz, pokrój na drobne kawałki i zalej sokiem z cytryny.
-
Owoce dodaj do garnka, dodając cukier i karmel.
-
Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż gruszki zmiękną i konfitura zgęstnieje.
-
Przełóż gorącą konfiturę do słoików i dokładnie zakręć.
-
Konfitura porzeczkowa z wanilią
Składniki:
- 1 kg porzeczek
- 500 g cukru
- wanilia (laska lub ekstrakt)
- sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
- Porzeczki umyj, osusz i zetrzyj przez sito, aby usunąć pestki.
- Do przecieru porzeczkowego dodaj cukier, sok z pomarańczy i wanilię.
- Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
- Po zgęstnieniu konfitura jest gotowa – należy ją przełożyć do słoików i zakręcić.
Dzięki tym prostym przepisom na domowe konfitury w łatwy sposób można cieszyć się smakiem świeżych owoców przez cały rok. Przygotowanie ich w domu jest nie tylko zdrowe, ale też pozwoli na wykorzystanie sezonowych owoców w kreatywny sposób. Warto poeksperymentować z różnymi smakami i skomponować swoje ulubione konfitury, które będą doskonałym dodatkiem do kanapek, naleśników czy domowego pieczywa. Smacznego!