Co odróżnia dobrą kiełbasę od złej?
Wyrabianie kiełbasy nie jest łatwym zadaniem, wymaga cierpliwości, wiedzy i odrobiny praktyki, aby uzyskać pyszną kiełbasę. Składniki kiełbasy będą się różnić w zależności od jej rodzaju, ale podstawowym składnikiem jest zawsze mięso wieprzowe.
Oto procedura krok po kroku, jak robi się kiełbaski:
Składniki:
– Mięso wieprzowe (chude)
– Tłuszcz wieprzowy
– Sól
– Pieprz
– Przyprawa
– Ocet
– Sól
– Pieprz
– Przyprawa korzenna
– Cukier
– Woda
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest zmielenie mięsa wieprzowego na drobny proszek. Dodać do niego sól i pieprz i porządnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj do niej odrobinę wody, jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej tłuszczu.
Następnie pora pokroić słoninę na małe kawałki. W przypadku, gdy słonina jest duża, wtedy rozbij ją na małe kawałki. Upewnij się, że tłuszcz jest dobrze wymieszany z mięsem.
Wymieszaj przyprawy, cukier i ocet w misce i dodaj tę mieszankę do mięsa.
Nadszedł czas na dodanie wody. Jeśli mieszanka nie jest wystarczająco wilgotna, dodaj więcej wody. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę tłuszczu. Jeśli mieszanka nadal nie jest wystarczająco wilgotna, dodajemy jeszcze trochę wody.
Gdy mieszanka jest już wystarczająco wilgotna, czas nadać jej kształt. Weź kawałek bawełnianej tkaniny i zawiń w nią mieszankę. Trzymaj boki i końce ciasno, aby mieszanina nie była narażona na działanie powietrza.
Po owinięciu go, zawiąż go mocno, aby uformować kształt. Przetnij kształt na dwie równe części.
Rozgrzej patelnię i dodaj do niej olej. Na rozgrzaną patelnię włożyć jedną stronę kiełbasy. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 10 do 15 minut.
Zdejmij pokrywkę i odwróć kiełbasę. Gotuj ją przez kolejne 10 do 15 minut.
Zdejmij kiełbasę z patelni.
Przełóż ją na talerz i przykryj papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu włóż ją do lodówki.
Wnioski:
Powyższy zabieg jest szybkim sposobem na zrobienie kiełbasy. Zamiast wieprzowiny możesz użyć dowolnego innego mięsa. Możesz również użyć różnych przypraw i ziół, aby zrobić inny rodzaj kiełbasy.