Przepis na zupę z cytrusów i soczewicy

Kuchnia

Zupa z cytrusów i soczewicy jest jedną z najzdrowszych zup. Jest to zdrowa zupa wegetariańska, która jest pełna białka, witamin i minerałów.

Serwuje: 2 osoby

Składniki:

200 gm soczewicy żółtej dzielonej

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżka imbiru

2 łyżki nasion kolendry

1 łyżka nasion kminku

4 strąki zielonego kardamonu

1 łyżka kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 liście laurowe

Sól do smaku

1 limonka

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki startego imbiru

1 łyżka garam masala

1 cytryna

3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Umyj i namocz soczewicę przez 2 godziny. Ugotuj soczewicę w wodzie, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę kurkumy. Kiedy soczewica się ugotuje, odcedź wodę i odłóż na bok.

Zetrzeć imbir i odłożyć na bok. Zetrzyj nasiona kolendry i kminu. Upraż nasiona kolendry i kminu, aż staną się aromatyczne. Rozgnieć uprażone przyprawy i odłóż na bok.

Prażyć liście laurowe i strąki kardamonu przez 10 minut. Zdjąć liście laurowe i strąki kardamonu z patelni i odłożyć na bok.

Rozgrzać dużą patelnię, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć imbir oraz cebulę. Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodać czosnek i pozostałą 1 łyżkę oliwy. Smażyć przez około 2 minuty.

Dodaj odsączoną soczewicę do patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, kurkumę, pokruszone przyprawy, garam masala, liście laurowe, pieprz cayenne, sok z cytryny i cytrynę. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 do 15 minut.

Po ugotowaniu soczewicy, podawaj ją z przybraniem z prażonego imbiru i cytryny.

Wnioski:

Powyższy przepis jest najlepszym przepisem zupy z cytrusów i soczewicy. Możesz spróbować go na lunch lub kolację. Połączenie pomarańczy i przypraw sprawia, że to danie jest bardzo zdrowe.