Zupa z cytrusów i soczewicy jest jedną z najzdrowszych zup. Jest to zdrowa zupa wegetariańska, która jest pełna białka, witamin i minerałów.
Serwuje: 2 osoby
Składniki:
200 gm soczewicy żółtej dzielonej
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka imbiru
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżka nasion kminku
4 strąki zielonego kardamonu
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 liście laurowe
Sól do smaku
1 limonka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka garam masala
1 cytryna
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Umyj i namocz soczewicę przez 2 godziny. Ugotuj soczewicę w wodzie, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę kurkumy. Kiedy soczewica się ugotuje, odcedź wodę i odłóż na bok.
Zetrzeć imbir i odłożyć na bok. Zetrzyj nasiona kolendry i kminu. Upraż nasiona kolendry i kminu, aż staną się aromatyczne. Rozgnieć uprażone przyprawy i odłóż na bok.
Prażyć liście laurowe i strąki kardamonu przez 10 minut. Zdjąć liście laurowe i strąki kardamonu z patelni i odłożyć na bok.
Rozgrzać dużą patelnię, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć imbir oraz cebulę. Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodać czosnek i pozostałą 1 łyżkę oliwy. Smażyć przez około 2 minuty.
Dodaj odsączoną soczewicę do patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, kurkumę, pokruszone przyprawy, garam masala, liście laurowe, pieprz cayenne, sok z cytryny i cytrynę. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 do 15 minut.
Po ugotowaniu soczewicy, podawaj ją z przybraniem z prażonego imbiru i cytryny.
Wnioski:
Powyższy przepis jest najlepszym przepisem zupy z cytrusów i soczewicy. Możesz spróbować go na lunch lub kolację. Połączenie pomarańczy i przypraw sprawia, że to danie jest bardzo zdrowe.