Najlepszy przepis na piernik na choinkę prosty przepis

Kuchnia

Piernik jest jednym z najbardziej popularnych świątecznych potraw w Boże Narodzenie. Ludzie uwielbiają aromat pierniczków, ponieważ ma on przyjemny zapach. Jest to pyszne ciasto, które rozpłynie się w ustach.

Używamy do przygotowania tego piernika w Wigilię i smak pozostanie świeży przez tydzień. Piernik jest przygotowany przy użyciu podstawowych składników, takich jak mąka, melasa, masło, soda oczyszczona i przyprawy.

Przepis na piernik:

Składniki:

– 1 filiżanka masła

– 2 szklanki cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki sody oczyszczonej

– 1/4 szklanki melasy

– 1/4 szklanki ciepłej wody

– 2 łyżki ekstraktu z wanilii

– 1/4 szklanki mielonego imbiru

– 2 filiżanki mąki

– 1 łyżka cynamonu

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/4 szklanki rodzynek

Wskazówki:

1. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni Farenheita. Nasmarować i oprószyć mąką formę do pieczenia o wymiarach 9×13 cali.

2. W misce, krem masło i cukier razem aż do puszystości. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.

3. W małej misce połącz sodę oczyszczoną, melasę, wodę, ekstrakt waniliowy, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

4. W innej misce połącz mąkę i rodzynki.

5. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do kremowej mieszanki, na przemian z mieszanką melasy, i mieszaj aż do połączenia.

6. Rozłóż ciasto na przygotowaną patelnię i piecz przez około 20 do 25 minut, lub do momentu, gdy drewniany kołek włożony do środka wyjdzie czysty.

7. Wyjmij patelnię z piekarnika i pozwól piernikowi całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem na kwadraty.

9. Pozostawić na około 30 minut przed podaniem, aby smaki mogły się rozwinąć.

8. Przechowuj go w szczelnym pojemniku do 5 dni.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten piernikowy przepis na choinkę prosty przepis. Będę nadal dzielić więcej ciekawych przepisów z tobą.