Chleb na zakwasie to tradycyjny zakwas do wielu rodzajów pieczywa. Zakwas przygotowuje się poprzez zmieszanie ze sobą mąki, wody, soli i drożdży. Powstaje poprzez wymieszanie składników i pozostawienie na 24 godziny do fermentacji.
Fermentacja zakwasu nadaje mu specyficzny smak. Z zakwasu robi się żurek, ponieważ jest on bardzo kwaśny. Kwaśność zupy pochodzi od zakwasu. Zakwas jest podstawą zupy.
Oto 6 najważniejszych korzyści z używania zakwasu w żurku:
1. Żurek jest zdrowy
Żurek jest najsmaczniejszą i najzdrowszą zupą. Zawiera niezbędne witaminy i minerały. Zakwas jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, witamin z grupy B i fosforu. Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości. Żelazo pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Witamina B pomaga organizmowi w przyswajaniu białka.
2. Kwaśna zupa to zdrowe śniadanie
Jeśli zaczynasz swój dzień od kwaśnej zupy to jest to dobra opcja na śniadanie. Kwaśność zupy pobudzi Twój metabolizm i dostarczy dużo energii.
3. Żurek jest łatwym daniem do ugotowania
Kwaśna zupa jest bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy zmiksować składniki i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia trzeba go ponownie zmiksować i jest gotowy do podania.
4. Żurek może być ugotowany z wyprzedzeniem
Zupę można ugotować co najmniej 1 dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Wystarczy, że dodasz do niej sól i pieprz. Dzięki temu zupa nie będzie się psuła.
5. Kwaśna zupa jest niedroga
Żurek jest bardzo tani i ekonomiczny. Możesz kupić żurek ze sklepu i będzie on drogi. Więc, jeśli chcesz zrobić żurek w domu to jest to dobra opcja.
6. Kwaśna zupa może być zamrożona
Żurek może być przechowywany w zamrażarce przez 3 miesiące. Wystarczy dodać odrobinę wody do zupy i zamrozić ją. Możesz rozmrozić zupę w lodówce i dodać trochę soli i pieprzu.
Wnioski:
Istnieje wiele przepisów dostępnych na żurek. Niektórzy ludzie robią żurek z różnymi warzywami, ale ja lubię ten przepis ze względu na jego prostotę. Mam nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł o „dobrym zakwasie na żurek – kulinarnym”.