Pyszne i soczyste szaszłyki warzywne

2019-07-04
Pyszne i soczyste szaszłyki warzywne
 

Do przygotowania grillowanych warzyw warto wybierać miękką cukinię, bakłażana oraz paprykę. Należy dokładnie umyć skórkę oraz pokroić w kawałki. Jeżeli lubimy różnorodność na talerzu, warto przyrządzić szaszłyki warzywne na grilla.



Składniki

papryka czerwona
papryka zielona
cukinia
bakłażan
cebula
pomidor
sól
pieprz
sos sojowy
majeranek
oregano

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, jeżeli to możliwe.
  • Następnie kroimy w kawałki lub talarki i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym oraz ziołami.
  • Marynujemy przez kilka minut.
  • Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie tak, aby wchłonęły wodę. Nakłuwamy kolejno warzywa w różnych sekwencjach.
  • Kładziemy na rozgrzany wcześniej grill i przykrywamy pod kopułą.
  • Jeżeli chcemy, aby warzywa były miększe, możemy włożyć je do folii aluminiowej i polać oliwą lub dodać masło.
  • Pieczemy przez około 15 minut, na złoty kolor.
  • Tak przygotowane szaszłyki warzywne możemy podawać z sosem winegret lub barbecue.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel