Czy szukasz smacznego i zdrowego przepisu dla swojej rodziny? Cóż, jestem pewien, że natknąłeś się na to samo pytanie. Gulasz to pyszne danie, które jest pełne wartości odżywczych i jest również uważane za świetne źródło białka.
Gulasz jest idealnym daniem na zimną porę roku, ponieważ jest bardzo sycący i ma wyjątkowy smak. W rzeczywistości jest to rodzaj zupy, która jest pełna witamin i minerałów. Składniki, które dodasz do gulaszu, określą jego smak.
Istnieje wiele odmian gulaszu, dlatego wymieniłam 7 najpopularniejszych przepisów na gulasz mięsny. Spróbuj ich i ciesz się smakiem każdej z tych potraw.
1. Pieczony gulasz mięsny
Składniki:
– 100 g mięsa wołowego
– 500 g ziemniaków
– 300 g marchwi
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 szklanka wody
– Sól i pieprz
– Posiekany rozmaryn
Sposób przygotowania:
Najpierw zagotuj wodę w garnku, dodaj sól i pieprz. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Po tym umyj marchewki i pokrój je na małe kawałki. Teraz pokrój cebulę na małe kawałki i dodaj ją do wody. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę, czosnek i rozmaryn i pozwól, aby gotował się przez 30 minut. Podawaj z chlebem i sałatką.
2. Gulasz z indyka
Składniki:
– 1 funt piersi z indyka
– 1 funt czerwonej fasoli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki kminku w proszku
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku
– 1 łyżeczka papryki
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1/2 filiżanki posiekanej cebuli
– 1 filiżanka wody
– Sól i pieprz
– Posiekana kolendra
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i dodaj sól oraz pieprz. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Umyj marchewki i pokrój je na małe kawałki. Teraz posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni. Po tym dodaj pierś z indyka i smaż, aż stanie się miękka. Dodaj kurkumę, kminek, paprykę i cukier i smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Podawać z ryżem i sałatką.
3. Gulasz jagnięcy
Składniki:
– 2 funty łopatki jagnięcej
– 1 duży słodki ziemniak
– 1 duża cebula
– 1/2 filiżanki suszonych moreli
– 1/2 filiżanki suszonej żurawiny
– 1/2 filiżanki złotych rodzynek
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– Sól i pieprz
– Posiekana pietruszka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i smaż cebulę przez 2 do 3 minut. Następnie dodaj sól i pieprz oraz jagnięcinę i gotuj ją przez 5 do 10 minut. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj. Następnie, dodaj resztę składników i pozwól