Polędwica wieprzowa jest jednym z popularnych dań na rynku i większość ludzi woli gotować ją z soloną wieprzowiną. Ale co się stanie, jeśli nie masz żadnej słonej wieprzowiny w lodówce.
Widziałem wielu kucharzy przygotowujących polędwiczki z innymi kawałkami mięsa, takimi jak boczek, pancetta, a nawet po prostu chudsze części łopatki i udźca. Spróbujmy więc zrobić polędwiczki bez słonej wieprzowiny.
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
4 steki z polędwicy (około 6oz każdy)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
W dużej nieprzywierającej patelni, podgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Posypać cebulę solą i kontynuować gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie brązowa i miękka, około 15 minut. Zdejmij cebulę z patelni i odłóż na bok.
Dopraw steki obficie solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, aż będzie gorąca. Gotuj steki, obracając je raz, aż staną się złoto-brązowe i ugotowane do pożądanej miękkości, około 10 minut dla rzadkich, 20 minut dla średnich i 25 minut dla dobrze wysmażonych. Przełóż steki na półmisek i przykryj, aby utrzymać ciepło.
Wyrzuć tłuszcz z patelni. Przelej soki z patelni do naczynia do sosów.
Aby przygotować sos, dodaj cebulę na patelnię i wymieszaj, aby ją pokryć. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj, często mieszając, przez 2 minuty. Wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do gotowości i gotuj przez 5 minut. Dodaj musztardę i ocet, dopraw solą i pieprzem.
Aby podać, umieść polędwicę na talerzu i nałóż na nią łyżkę sosu. Udekoruj posiekaną pietruszką i podawaj.
Wnioski:
Jeśli masz trochę słonej wieprzowiny lub innej wieprzowiny, która nie jest zbyt tłusta, to możesz zrobić z niej polędwiczki. Ale do tego przepisu użyłem oliwy z oliwek i nie polecam używania oliwy, ponieważ polędwica jest bardzo delikatna i tłusta. Jeśli więc użyjesz oliwy do tego dania, to możesz przygotować ten przepis w szczelnym pojemniku.