Upiecz pizzę na swoim grillu

2020-01-08
Upiecz pizzę na swoim grilluOd kilku lat nie przygotowujesz już tylko kiełbasy lub hamburgera na grillu CADAC...Czy wiesz, że możesz upiec na nim również  pyszne, chrupiące pizze? Tutaj możesz zapoznać się jak to zrobić! Prawie na każdym grillu CADAC można upiec pizzę. Jedynym wymogiem jest posiadanie grilla z kopułą. W niektórych sklepach można kupić świeże pizze, ale czy nieprzyjemniej jest stworzyć swoją własną? Nie masz zbyt dużo czasu? Pójdź więc trochę na skróty: kup gotową bazę i dodaj swoje ulubione składniki. Oczywiście sos pomidorowy i dużo sera to podstawa każdej dobrej pizzy!   Dlaczego warto używać kamienia do pizzy? Możesz umieścić pizzę bezpośrednio na ruszcie do grillowania, ale pizza stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca jeśli użyjesz do jej pieczenia prawdziwego kamienia do pizzy. Kamienie do pizzy CADAC są wykonane z trwałego kordierytu i nadają się do wszystkich grillów gazowych, ale także do piekarników gazowych i elektrycznych. Kamień dobrze pochłania ciepło i zatrzymuje je. Po umieszczeniu pizzy na kamieniu wchłonie on wilgoć z ciasta, zapewniając smaczną, chrupiącą bazę, taką jak lubisz najbardziej.   
 
Jak korzystać z kamienia do pizzy? 
Umieść kamień do pizzy na grillu od razu na początku rozgrzewania go - jeśli umieścisz zimny kamień na gorącym grillu, kamień może pęknąć z powodu gwałtownej zmiany temperatury. Możesz położyć kamień do pizzy również bezpośrednio na misie grilla jednak należy pamiętać, że kamień nie może mieć bezpośredniego kontaktu z płomieniami. Stopniowe podgrzewanie w niskiej temperaturze. Jeśli pieczenie pizzy przebiega zbyt szybko, możesz także użyć kamienia na ruszcie do grillowania. Powstaje wtedy mniej ciepła, co sprawia, że ​​pieczenie pizzy jest nieco wolniejsze. Zwróć uwagę, by kamień nie ślizgał się po ruszcie gdyż może  to spowodować uszkodzenie jego powierzchni. Znalezienie najlepszego sposobu przygotowania pizzy na campingu może być nieco trudne - nie dysponujesz przecież profesjonalnym piecem ale sprzętem do użycia na kempingu. Ale to także urok gotowania na świeżym powietrzu. Czas pieczenia zależy od wielu różnych okoliczności. Weź pod uwagę grubość pizzy, temperaturę na zewnątrz i stosowane składniki. Ważne byś od czasu do czasu kontrolował proces pieczenia.     

Konserwacja i czyszczenie 
Kamienie do pizzy są bardzo porowate i łatwo wchłaniają wodę. Pamiętaj by nie zanurzać ich w wodzie bo nasiąknięty nią kamień może łatwo pęknąć przy następnym użyciu. Czyszczenie jest w rzeczywistości bardzo proste; po użyciu kamień należy wytrzeć (wilgotną) ściereczką. Uporczywe zabrudzenia można usunąć za pomocą metalowego skrobaka lub szpachelki. Nigdy nie używaj detergentu do czyszczenia kamienia! Kamień wchłonie smak mydła i będziesz mógł go smakować za każdym następnym razem, gdy go użyjesz ... Kamień do pizzy z czasem ciemnieje i miejscami zmienia kolor
PORADY JAK UŻYWAĆ KAMIENI DO PIZZY CADAC
  • Zawsze używaj kamienia pizzy w połączeniu z podstawką do garnka i pokrywa grilla.
  • Posyp odrobiną mąki, aby zapobiec przyklejeniu się pizzy do kamienia.
  • Nie umieszczaj mrożonej pizzy na kamieniu.
  • Czas pieczenia zależy od różnych czynników, takich jak grubość ciasta, wybrane składniki, warunki pogodowe, itp.
  • Jeśli proces pieczenia jest zbyt szybki, należy wyłączyć grill i pozostawić pizzę na kamieniu z pokrywką na grillu.
  • Kamień może być również umieszczony na ruszcie grilla; proces pieczenia zajmuje wtedy trochę dłużej. Uwaga: Ruszt może ulec uszkodzeniu, jeśli kamień się przesuwa.
  • Nigdy nie zanurzaj kamienia w wodzie, ale wytrzyj go czystą mokrą szmatką.
  • Nie używać płynu!
  • To normalne, że kamień do pizzy z czasem ciemnieje i niektóre plamy pozostają po użyciu. 
 
Rozmiary kamienia do pizzy 
Kamienie do pizzy CADAC są dostępne w różnych rozmiarach: 
Kamień do pizzy 25cm | idealny na szefa kuchni Safari 
Kamień do pizzy 33 cm | idealnie pasuje do Citi Chef 40 i Grillo Chef 
Kamień do pizzy 36cm | specjalnie opracowany dla Citi Chef 50 i Carri Chef
Kamień do pizzy 42 cm | pasuje do wszystkich grillów ogrodowych i piekarników elektrycznych 
Kamień do pizzy Meridian | pasuje tylko do grilla CADAC Meridian 
Kamień do pizzy Entertainer pasuje tylko do grilla CADAC Entertainer   

Przepis | Pizza z fetą i dynią 
Teraz gdyż już wiesz, jak przygotować pizzę na grillu CADAC, czas na działanie! Pizza z tego przepisu wspaniale łączy ze sobą pikantny  smak sera feta i słodyczy dyni. Dynia nie zawsze jest dostępna w supermarkecie na wiosnę, ale do przygotowania pizzy nadaje się również dynia z mrożonki. Pełny przepis na pizzę tutaj. 
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel