Soczysty grillowany łosoś w marynacie hoisin

2019-05-16
Soczysty grillowany łosoś w marynacie hoisin
 

Łosoś może być grillowany nawet na sucho, bez sosów i przypraw, ale najlepszy będzie kiedy odpowiednio wcześnie go przyrządzimy. Przygotujemy marynatę i podamy go z odpowiednimi dodatkami. Taki właśnie jest nasz przepis na łososia w marynacie hoisin.



Składniki

2 steki z łososia
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu Hoisin
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
2cm świeżego imbiru, startego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 ostra papryczka, posiekana, bez nasion
zielone szparagi

Przygotowanie

  • Wymieszaj sos sojowy, sos Hoisin, ocet, olej, sok z cytryny, imbir, czosnek i ostrą papryczkę w dużej misce.
  • Polej tak przygotowaną marynatą łososia i zostaw w lodówce na przynajmniej 15 minut (maks. 1h.)
  • Odetnij twarde dolne części szparag.
  • Wyjmij łososia z marynaty i przelej ją do małego garnka.
  • Połóż łososia na grillu na około 10min na średnim ogniu. Łosoś powinien pozostać różowy w środku.
  • Polej szparagi olejem i grilluj je przez krótki czas.
  • Lekko podgotuj marynatę przez około 2 minuty.
  • Podawaj łososia, szparagi i marynatę oddzielnie.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel