Pyszne chlebki naan z grillowanymi warzywami

2019-05-07
Pyszne chlebki naan z grillowanymi warzywami
 

Przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszne chlebki naan z grilowanymi warzywami, które zachwycą twoich gości. Przygotowanie ich jest proste, chociaż wymaga trochę czasu, ale warto będzie poczekać, bo smak chlebka nan z pysznym sosem i warzywami jest niezapomniany.



Składniki

150ml mleka
15g drożdży
½ łyżeczki cukru
150g jogurtu
1 jajko
2 łyżki oleju
500g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąka

WSKAZÓWKA: użyj prostokątnego ceramicznego kamienia do pieczenia


Przygotowanie chlebków Naan

  • Podgrzej mleko aż będzie ciepłe (ale nie gorące.)
  • Pokrusz drożdże i wrzuć do miski, dodaj cukru i 50ml ciepłego mleka. Lekko wymieszaj i pozostaw na 12 minut.
  • W tym czasie ubij jajka z jogurtem, resztą mleka i olejem.
  • Wsyp mąkę do dużej miski i wymieszaj z sola i proszkiem do pieczenia.
  • Zrób dołek w środku mąki i dodaj mieszankę drożdży z jogurtem.
  • Wymieszaj ręką aż ciasto będzie gładkie
  • Odłóż ciasto na bok i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Pozostaw na 2 do 2 ½ godziny. Objętość ciasta powinna się w tym czasie podwoić.
  • Rozgrzej grill do temp. około 200°C.
  • Kiedy ciasto urośnie, ugnieć je ponownie i podziel na 10 kulek.
  • Przy pomocy wałka uformuj kulki ciasta w placki o grubości ok. 1 cm. Posypuj wałek mąką żeby ciasto się nie przyklejało.
  • Piecz chlebki Naan na prostokątnym ceramicznym kamieniu do pieczenia przez około 4 minuty, a następnie przewróć je na drugą stronę
  • W tym momencie połóż na chlebki warzywa i plastry mozzarelli i bazylię. Grilluj jeszcze przez 4 minuty aż chlebki będą złoto brązowe a ser mozzarella lekko się stopi.
  • W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos i dodaj sól i pieprz.
  • Pokrój chlebki na kawałki i podaj z sosem jogurtowym z czosnkiem i dymką.

Składniki na grillowane warzywa

2 ostre papryczki w oleju z oliwek pokrojone na cienkie paski
2 czerwone cebulki pokrojone na cienkie paski
2 zielone ostre papryczki bez nasion, posiekane
4 pomidory pokrojone na 4 kawałki
2 łyżki suszonego oregano
1 szklanka posiekanej świeżej bazylii na 4 chlebki Naan
2 kulki sera mozzarella, pocięte na plastry

Wskazówka: użyj obustronnej płyty Meridian

Składniki sosu jogurtowego

200ml jogurtu
1 szklanka zmielonego szczypiorku
1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
Sól i pieprz

Przygotowanie grillowanych warzyw

  • Podgrzej grill do 180°C i użyj gładkiej strony obustronnej płyty z nieprzywierającą powłoką.
  • Pokrój warzywa i połóż na płycie grilla(oprócz bazylii.) Pokrop olejem z oliwy.
  • Grilluj warzywa aż będą gotowe i miękkie.
  • Włóż do miski i przykryj folią aluminiową żeby były ciepłe.
  • Podaj z sosem jogurtowym
Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel