Polędwica z grilla w sosie rabarbarowym

2019-07-04
Polędwica z grilla w sosie rabarbarowym
 

Łatwy i sprawdzony przepis na idealną grillowaną polędwicę wieprzową, ktora zostanie polana przepysznym sosoem rabarbarowo-balsamicznym. Nietypowa mieszanka smaków i zapachów, która zadowoli każde podniebienie.






Składniki

1 duża polędwiczka wieprzowa (500 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy

Składniki na sos

4 łodygi rabarbaru
1/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą, odłożyć do zamarynowania na ok. godzinę lub na całą noc w lodówce. Można też od razu grillować.
  • Polędwiczkę ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i grillować/obsmażać z każdej strony przez około 2 minuty (w sumie około 10 minut). Następnie zawinąć polędwiczkę w folię aluminiową i położyć na grillu na kolejne 10 minut. Dokładny czas grillowania zależy od wielkości polędwicy i mocy grilla.
  • Otworzyć polędwiczkę i odłożyć na 4 - 5 minut aby odpoczęła. Zlać sok z folii i wykorzystać go do sosu. Polędwiczkę pokroić i podawać z sosem oraz innymi dodatkami.
  • Sos rabarbarowo-balsamiczny: rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce. Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz. Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel