Paella z owocami morza

2019-07-05
Paella z owocami morza
 

Paella jest daniem niezywkłym. Kolorowa, pachnąca, sprawia, że każdy jej kęs to podróż do miejsca pochodzenia skłądników. W naszej wersji zamiast mięsa głównym składnikiem są owoce morza.



Składniki

Mieszanka owoców morza: langusty, ośmiorniczki, ostrygi, małże, kraby, kalmary
Olej z oliwek extra virgin
1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 szklanka posiekanej słodkiej papryki ( żółta, zielona, czerwona)
1-2 łyżki zmielonej papryki
1 pęczek pietruszki, posiekanej
2-3 szklanki długiego ryżu do paelli
Duża szczypta szafranu, namoczonego w ½ szklanki gorącej wody
1 ½ litra fumetu rybnego (esencji rybnej)
1 szklanka wytrawnego białego wina

Przygotowanie

  • Wybierz odpowiednia ilość ulubionych owoców morza. Wyczyść, spłucz i całkowicie osusz
  • Na patelni do paelli lub na innej dużej i głębokiej patelni delikatnie podsmaż posiekany czosnek w 4 łyżkach oleju. Podsmaż każdy rodzaj owoców morza oddzielnie i odłóż wszytko na bok.
  • Podgrzej patelnię i nalej 2 łyżki świeżego oleju. Dodaj i smaż, mieszając cebulę, słodką paprykę, suszoną papryczkę i pół pęczka pietruszki (posiekanej)
  • Dodaj ryż i smaż dalsze 5 minut ciągle mieszając
  • Wlej mieszaninę szafranu z winem. Kontynuuj mieszanie ryżu, żeby się nie przepalił.
  • Stopniowo dodawaj esencji rybnej w miarę jak ryż ją wchłania. Kiedy cały płyn wsiąknie w ryż, ułóż owoce morza na ryżu i posyp reszta pietruszki.
  • Podawaj niezwłocznie.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel