Nadziewane awokado z chlebem oliwkowym

2019-07-25
Nadziewane awokado z chlebem oliwkowymSkładniki

• 150g mąki
• 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczka soli
• oliwki według własnego gustu
• 2 awokado
• 2 pomidory
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczka tymianku (świeże lub suszone)
• 1/2 limonki
• Sól
• Pieprz
• oliwa z oliwek

Przygotowanie
Zalecana powierzchnia gotowania CADAC : płyta BBQ / PLANCHA

Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli i umieść w misce i dodaj pół łyżką oliwy z oliwek, wodę i oliwki. Ugnieć na miękką, lekko lepką masę. Odłóż ciasto na bok na kilka minut. Do napełniania awokado potrzebne są kostki pomidora, posiekany czosnek i tymianek wymieszane z odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw odrobiną soli, papryki i soku z limonki. Przetnij awokado na pół i usunąć pestkę. Posyp połówki odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soli. Podgrzej grilla i po 1-2 minutach posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Podziel ciasto na kilka małych kulek i umieścić je na grillu. Gdy spód jest lekko pieczone, obróć kulki ciasta i przyciśnij je trochę na płasko. Umieść awokado na blasze otwartą stroną w dół. Obróć ciasto po około 1 do 2 minut, aby upiekło się na chrupiąco po drugiej stronie. Zdejmij awokado i chlebki po kolejnych 2 minutach. Wypełnij awokado nadzieniem z pomidorów i tymianku i podawaj z chlebem oliwkowym.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel