Letni gulasz z kurczaka

2019-07-05
Letni gulasz z kurczaka

Jest pyszny, lekki i będzie smakował każdemu miłśnikowi drobiu. Pomieszanie smaków, oraz kolorów sprawia, że to danie jest nie tylko pyszne, ale także bardzo zjawiskowe.



Składniki


4 nóżki kurczaka
5 łyżek oleju z oliwek
2 szalotki, posiekane
2 marchewki, w plasterkach
2 łodygi selera, w plasterkach
1 zielona papryczka
2 ząbki czosnku, posiekane
2 puszki posiekanych pomidorów
800ml bulionu z kurczaka
½ pęczka bazylii
2 ½ łyżek sosu pomidorowego
2 liście laurowe
2 łodygi świeżego tymianku, posiekany (tylko liście)
Mąka/krochmal ziemniaczany do zagęszczenia
Sól i pieprz



Przygotowanie

  • Podgrzej olej z oliwek w brytfannie CADAC z nieprzywierająca powłoką i dodaj szalotki, marchewki, seler, czosnek, sól i pieprz. Gotuj przez 5 minut aż warzywa nieco zmiękną.
  • Dodaj jednocześnie mieszając pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion z kurczaka, bazylię, sos pomidorowy, liście laurowe i tymianek.
  • Grilluj krótko kurczaki i włóż do brytfanny.
  • Pozostaw w brytfannie na małym ogniu żeby wszytko razem gotowało się przez 30 minut, mieszaj często, a kurczaki obróć po 15 minutach.
  • Wyjmij kurczaki kiedy będą gotowe i połóż na talerzu.
  • Wyjmij liście laurowe.
  • Dodaj krochmal do mikstury. Upewnij się, że mikstura się gotuje, inaczej się nie zagęści.
  • Usuń kości z kurczaka i pokrój mięso na drobne kawałki
  • Dodaj kawałki kurczaka do mieszaniny z warzywami i zagotuj wszystko razem.
  • Dodaj sól i pieprz
  • Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel