Kurczak w sosie paprykowo-musztardowym

2020-01-08
Kurczak w sosie paprykowo-musztardowymPrzedstawiamy sprawdzony przepis na kurczaka w sosie paprykowo-musztardowym.

Składniki
2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
2 łyżki płynnego miód
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki stołowe papryki w proszku
2 duże piersi z kurczaka
150ml śmietany 35%
Olej do gotowania  

Przygotowanię

Zalecana powierzchnia do gotowania CADAC : patelnia do Paelli

W małej misce wymieszać razem musztardę, miód, sos Worcestershire i paprykę. Umieścić jedną pierś z kurczaka w worku w zamrażarce i za pomocą młotka lub ciężkiego przedmiotu, mocno ubić, aż będzie 1cm grubości. Powtórzyć z drugą piersią kurczaka. Umieścić kawałki kurczaka w połowie marynaty i wymieszać, aż kurczak jest cały pokryty marynatą. Pozostawić w lodówce domowej lub przenośnej na około 1 godzinę. Wymieszać śmietanę z pozostałą marynatą i odstawić na bok. Rozgrzać dużą patelnię lub inną powierzchnię gotowania, którą używasz i dodać trochę oleju. Smażyć kurczaka na małym ogniu do 3-4 minut z każdej strony lub aż będzie usmażony. Wlać odłożoną śmietanę i marynatę i wymieszać na patelni i zwiększając ogień. Pozwolić aby sos się zagotował i jak zacznie gęstnieć wyłączyć grilla i niezwłocznie podać na stół.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel