Jambalaya z kurczakiem i krewetkami

2020-01-08
Jambalaya z kurczakiem i krewetkamiOrientalna Jambalaya to wspaniałe danie, kolorowe i zdrowe!

Składniki

6 udek z kurczaka bez kości
300g kiełbasy chorizo
2 duże porcje (garście) gotowanych krewetek
500g ryżu długoziarnistego
400g posiekanych pomidorów z puszki
1,5 litrów bulionu z kurczaka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
4 łodygi selera
1 czerwona chilli
2 papryki
Oliwa z oliwek  

Przygotowanie

Zalecana powierzchnia do gotowania CADAC : patelnia do Paelli lub patelnia Chefa

Drobno posiekać warzywa, a kurczaka i chorizo na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzać 1,5 łyżeczki oleju na patelni Paella, podsmażyć chorizo przez 3 lub 4 minuty, a następnie wyjąć i odstawić na bok. Położyć kurczaka na patelni i smażyć przez kilka minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron, zdjąć z patelni i dodać do chorizo na później. Umieścić cebulę, czosnek, seler i papryki na patelni i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodać ryż i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka i chorizo z powrotem na patelnię i wlać bulion oraz pomidory z puszki i przyprawić solą i pieprzem dla smaku. Przykryć gotować przez około 20 minut na małym ogniu lub ryż będzie miękki. Sprawdzać to regularnie i dolać więcej bulionu, jeśli ryz nie będzie jeszcze dostatecznie miękki. Około 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać krewetki. Można doprawić wyciśniętym sokiem z cytryny i ozdobić świeżo posiekaną pietruszką.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel