Grillowany mintaj z warzywami

2019-07-04
Grillowany mintaj z warzywami
 

Ryby z grilla mogą być świetnym pomysłem na każdą okazję. Przyjęcia, spotkania ze znajomymi, wszędzie sprawdzą się fantastycznie. Grillowany mintaj z warzywami, to danie lekkie i bardzo smaczne.






Składniki

4 kostki mrożonych filetów z mintaja
4 różyczki brokułu
1 duża cebula
2 pomidory malinowe
4 łyżki oliwek z papryką

Składniki na marynatę

1/2 szklanki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami (z kostki)
4 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, lawendy
2–3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie

  • Przygotuj marynatę: bulion wymieszaj z oliwą. Dodaj sos sojowy, sok i skórkę z cytryny, zioła i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Różyczki brokułu przekrój wzdłuż na połówki. Cebulę obierz i pokrój na talarki. Pomidory pokrój na grubsze plastry.
  • Filety rozmroź, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je z obu stron marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Na tacce do grillowania ułóż przygotowane warzywa oraz filety. Posyp posiekanymi oliwkami. Wszystko skrop połową przygotowanej marynaty.
  • Grilluj nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut. W połowie grillowania filety i warzywa obróć i posmaruj marynatą.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel