Grillowany indyk z pieczona gruszką

2019-07-05
Grillowany indyk z pieczona gruszką
 

Grillowany indyk z dodatkiem pieczonej druszki, to połączenie słodkości owoców i delikatności mięsa drobiowego. To danie przygotowuje się bardzo szybki, a jego smak wynagradza każdą minutę oczekiwania na swoją porcję.



Składniki

1 kg filetów z piersi indyka
3 gruszki
20 dag sera pleśniowego
4 ząbki czosnku
1 limonka
2 ostre papryczki
oliwa z oliwek
jeden pęczek świeżego tymianku
pieprz i sól świeżo mielone

Przygotowanie

  • Przygotuj marynatę: do naczynia wkładamy 3 ząbki czosnku drobno posiekanego, niewielką ilość soli, posiekaną papryczkę, garść świeżego, posiekanego tymianku. Do całości dodajemy odrobinę skórki z limonki. Wszystkie składniki mieszamy z niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Wymieszaj sos sojowy, sos Hoisin, ocet, olej, sok z cytryny, imbir, czosnek i ostrą papryczkę w dużej misce.
  • Filety z piersi kroimy na grube plastry i lekko rozbijamy ręką, obtaczamy we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso marynujemy nie dłużej niż 20 min. Filety kładziemy na grillu tuż nad żarem i grillujemy po ok. 3 min z każdej strony. Następnie filety kładziemy w strefie bez żaru, posypujemy kawałkami sera pleśniowego i grillujemy jeszcze przez chwilę.
  • Gruszki kroimy na ćwiartki, doprawiamy solą i pieprzem, oliwą z oliwek i posypujemy świeżym tymiankiem. Grillujemy ok. 5 min.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel