Grillowane filety z kurczaka z sałatką caprese

2019-06-19
Grillowane filety z kurczaka z sałatką caprese
 

Grillowane filety z kurczaka z sałatką caprese z mozzarellą, pomidorkami i bazylią, to lekkie i smaczne danie, które zrobimy dosłownie w kilkanaście minut. Połączenie grillowanego kurczaka i mozarelli jest narpawdę wyjątkowe.






Składniki

300 g filetów z kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
1 i 1/2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Składniki na sałatkę

250 g pomidorków koktajlowych
100 g mozzarelli w kulce
1/2 szklanki listków bazylii
1 mała cebulka szalotka
1 łyżeczka oliwy extra virgin

Przygotowanie

  • Filety przekroić w poprzek na cieńsze płaty, dodatkowo rozbić je tłuczkiem na taką samą grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, wysmarować 1 łyżką oliwy extra virgin. Odłożyć na pół godziny jeśli mamy czas..
  • Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać a cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę. Składniki wymieszać w misce, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, a przed podaniem solą.
  • Rozgrzać grilla. Filety maczać w pozostałej oliwie i taką naoliwioną stroną kłaść na ruszt. Grillować przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  • W połowie grillowania, po przewróceniu filetów na drugą stronę, skropić je sokiem z cytryny.
  • Na koniec polać filety mieszanką octu balsamicznego i syropu lub miodu. Na wierzchu położyć sałatkę i odstawić z ognia. Po minucie są gotowe do jedzenia.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel