Curry z kurczakiem i mango

2019-07-25
Curry z kurczakiem i mangoSkładniki

• 4 filety z kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek młodej cebulki
• 1 czerwona papryka
• 3-4 cm imbiru
• 1 czerwona papryka
• 1 mango
• 2 duże pomidory
• 1-2 łyżki oleju 
Sól • Pieprz
• 1-2 łyżki stołowe curry
• 300-400 ml mleka kokosowego
• 200 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie
Zalecane powierzchnie do gotowania CADAC: patelnia SKOTTEL/PAELLA/CHEF

Dobrze umyj wszystkie warzywa. Wyjmij wszelkie ścięgna i kości z kurczaka a następnie pokrój go na kawałki. Pokrój pomidory, mango i paprykę, cebulkę pokrój w kostki a czerwoną papryką w pierścienie. Drobno posiekaj imbir. Rozgrzej olej na Woku na średnim ogniu. Przez chwilę podgrzewaj proszek curry (uważaj, aby go nie spalić) a następnie usmaż kurczaka z obu stron. Usmaż warzywa z czerwonym pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i podlej mlekiem kokosowym i bulionem i gotuj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z limonki, proszek curry i posyp świeżą kolendrą. Wskazówka: podawać z ryżem lub chlebem naan.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel